Vidre intel·ligent: tria entre llum, calor, els dos o cap

Podem definir el vidre intel·ligent, com aquell que regula l’entrada de llum i calor a través del vidre. Mitjançant la col·laboració del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley als EUA i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona han dissenyat un vidre capaç de modificar l’entrada de llum visible i infrarojos ( que escalfen les estades) , aplicant un voltatge precís en la lluna .

Els avantatges que es deriven d’aquest avenç científic aplicades a la construcció són les lògiques reduccions en despeses energètiques, tant en il·luminació com en calefacció i refrigeració .

En l’actualitat existeixen vidres capaços de variar l’entrada de llum, fent opacs o transparents segons la llum exterior, però encara no era possible controlar l’entrada de radiació solar directa i difusa de forma selectiva, depenent de les necessitats de temperatura interior. Dit d’una altra manera, els vidres intel·ligents deixen passar la llum visible, però repel·leixen la radiació infraroja, que és la responsable dels increments de temperatura a les estades .

El cristall pot adoptar tres estats diferenciats depenent de les necessitats climàtiques interiors :

  1. Deixar passar la llum visible i la calor
  2. Deixar passar la llum visible i bloquejar la calor
  3. Bloquejar la llum visible i la calor

Aquest nou material està format per nanocristalls d’òxid d’indi dopat amb estany i la matriu vítria. Aplicant un voltatge determinat els nanocristalls (que són transparents) deixen passar la llum visible, però absorbeixen les ones infraroges .

Segons afirmen els desenvolupadors del projecte , encara falten investigacions per poder aplicar aquesta tecnologia a les nostres cases, però és facial imaginar els avantatges d’aquest material. Per exemple, en un dia calorós d’estiu, podríem córrer les cortines i pujar les persianes, deixant passar la llum, i així evitar l’ús de llum artificial, al mateix temps que bloquegem els infrarojos, evitant encendre l’aire condicionat .